Nieuwsbrief 2024-04
/sites/default/files/Nieuwsbrief%202024.04.pdf
Verhoging onvoldoende voorafbetalingen stijgt naar 9 %
Bij werknemers en bedrijfsleiders wordt er op de bezoldiging bedrijfsvoorheffing ingehouden. Op die manier krijgen zij geen gigantische afrekening in de personenbelasting en krijgt de overheid op tijd haar belastinggeld. Om tekorten in de staatskas te voorkomen werd er enkele decennia geleden beslist om een systeem van voorafbetalingen in te voeren voor eenmanszaken en vennootschappen. Om iedereen te motiveren om ook effectief vooraf te betalen werd er een belastingvermeerdering ingevoerd voor degene die niet of te weinig vooraf betalen.
Sinds aanslagjaar 2019 bedroeg die vermeerdering 6,75 % voor vennootschappen en 4,5 % voor eenmanszaken (zie ook onze nieuwsbrief 2018-03). Voor aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024) werden deze percentages echter aangepast naar één percentage van 9 % (voor zowel eenmanszaken als vennootschappen). Vooral voor eenmanszaken is dit dus een stevige aanpassing: ze zien het percentage in één keer maar liefst verdubbelen. De percentages werden verhoogd omdat de rentes bij de Europese Centrale Bank door de inflatie ook enorm gestegen zijn.
Tijdig vooraf betalen wordt dus nog belangrijker en dan vooral voor eenmanszaken. Bij een verhoging van 4,5 % kon er nog wel eens gezegd worden dat het niet de moeite is om vooraf te betalen, maar bij een verhoging van 9 % kan u toch maar beter de nodige voorafbetalingen doen.
Let wel op: om een belastingvermeerdering te vermijden mag er niet gewacht worden tot het laatste moment om vooraf te betalen. Zoals onderstaande tabel probeert te verduidelijken zal dan al 150 % van de normale belasting als voorafbetaling gestort moeten worden om de verhoging volledig te neutraliseren. U zou dan dus eigenlijk te veel moeten vooraf betalen om toch de verhoging te neutraliseren. Het te veel betaalde bedrag krijgt u dan later wel terug, maar dit kan natuurlijk voor liquiditeitsproblemen zorgen.
Door tijdig vooraf te betalen kan u de vermeerdering dus volledig neutraliseren. Omdat het tijdens het eerste kwartaal vaak nog moeilijk is om een goed zicht te hebben op het resultaat van het boekjaar zijn wij vooral voorstander van de tweede en derde voorafbetalingen. Op die manier heeft u al een beter beeld van het resultaat en kan u ook nog steeds genieten van een hoog belastingvoordeel (10 % bij VA 2 en 8 % bij VA 3).
Nog enkele kleine aandachtspunten:
- Kleine vennootschappen en eenmanszaken zijn tijdens de eerste drie boekjaren in veel gevallen vrijgesteld van de verhoging.
- Indien de belastingverhoging lager is dan 0,5 % van de belasting waarop ze is berekend of niet hoger is dan 100 EUR wordt ze niet effectief aangerekend.
- Indien uw vennootschap door bijvoorbeeld zware investeringen niet meteen de financiële middelen heeft om vooraf te betalen kan u daarvoor ook altijd een lening aangaan. Het voordeel daarvan is dat de interesten die u betaalt fiscaal aftrekbaar zijn terwijl de verhoging dat niet is.
Onze nieuwsbrieven geven een stand van zaken weer en zijn louter informatief. Deze informatie mag niet als juridisch of fiscaal advies of advies van om het even welke aard worden beschouwd.
Behoedzaamheid is aangewezen bij de interpretatie en de toepassing van de verstrekte informatie, onder meer vanwege de frequente wijziging van de juridische en fiscale wetgeving in deze materie.