Nieuwsbrief 2023-09

/sites/default/files/Nieuwsbrief%202023.09.pdf

Verlieslatende nevenactiviteit - overdreven kosten geweigerd

In Vlaanderen waren er eind 2022 in totaal 1.257.356 zelfstandigen, waarvan 323.494 in bijberoep. Veel zelfstandigen in bijberoep doen hun zelfstandige activiteit echter niet per se om veel winst te maken, maar vooral uit passie voor hun vak. Dat zorgt er al wel eens voor dat de rendabiliteit uit het oog wordt verloren waardoor het bijberoep eerder verlieslatend is.  Dat verlies wordt dan in mindering gebracht van de andere inkomsten wat dan weer voordelig is voor de te betalen personenbelasting. Onrechtstreeks deelt de fiscus dus mee in dat verlies. Maar worden die verliezen zomaar altijd geaccepteerd door de fiscus?

De rechtbank van eerste aanleg van West-Vlaanderen (afdeling Brugge) heeft hieromtrent op 23 januari 2023 een interessante uitspraak gedaan. Het ging om een zaakvoerder van een vennootschap die daarnaast ook nog eens in bijberoep een veeteeltbedrijf uitbaatte. De belastingadministratie had haar meegedeeld dat ze in de aanslagjaren 2018 en 2019 de beroepskosten wilden verwerpen in de mate dat de kosten hoger waren dan de inkomsten.

De uitbaatster van het veeteeltbedrijf was het hier niet mee eens en vocht dit aan bij de rechtbank van eerste aanleg van West-Vlaanderen. De rechtbank stelde de fiscus echter in haar gelijk aangezien de zelfstandige activiteit in 11 van de 15 jaren verlieslatend was en de brutowinst doorheen de jaren stabiel bleef terwijl de beroepskosten enorm stegen. Gezien de zelfstandige activiteit inkomsten heeft opgebracht en er kosten werden gemaakt die als beroepskosten werden beschouwd is het volgens de rechter niet willekeurig om aan te nemen dat de beroepskosten op onredelijke wijze de beroepsbehoeften overtreffen in de zin van artikel 53,10° WIB 1992. Daarom heeft de rechter de kosten verworpen in de mate dat de kosten hoger zijn dan de inkomsten die ze genereren.

Dit is uiteraard een uitspraak die niet automatisch naar elk verlieslatend bijberoep mag doorgetrokken worden. We zijn het trouwens niet eens met de uitspraak aangezien er voldoende andere zaken voor de rechtbank zijn gebracht waarin wordt geëist dat bij verwerping van kosten de desbetreffende kost individueel en specifiek moet aangetoond worden. Maar op deze manier willen we toch aantonen dat de beroepskosten van een verlieslatend bijberoep niet zomaar aanvaard worden. Zeker indien u (bijna) elk jaar verlies maakt is het moeilijk om de gemaakte kosten te blijven verantwoorden en kan u misschien beter overwegen om te stoppen met uw bijberoep. Dat is economisch gezien ook een verstandige beslissing.

WVV: aanpassing statuten tegen 31/12/2023

In onze Nieuwsbrief 2023-01 informeerden we u reeds over het feit dat elke vennootschap die werd opgericht vóór 01/05/2019 tegen 31/12/2023 haar statuten moet laten aanpassen aan het nieuwe Wetboek Vennootschappen en Verenigingen (WVV).

Omdat deze deadline nu wel heel dichtbij komt, herinneren we u hier graag nog eens aan. Als u van plan bent om uw statuten te laten aanpassen, raden we aan om toch echt niet te lang meer te wachten. Om de grote drukte bij notarissen op het einde van het jaar te vermijden kan u best zo snel mogelijk een afspraak maken met uw notaris.

 

 

 

DISCLAIMER
Onze nieuwsbrieven geven een stand van zaken weer en zijn louter informatief. Deze informatie mag niet als juridisch of fiscaal advies of advies van om het even welke aard worden beschouwd.
Behoedzaamheid is aangewezen bij de interpretatie en de toepassing van de verstrekte informatie, onder meer vanwege de frequente wijziging van de juridische en fiscale wetgeving in deze materie.

 

Samenvatting: 
Verlieslatende nevenactiviteit – overdreven kosten geweigerd, WVV: aanpassing statuten tegen 31/12/2023